söndag 23 april 2017

Planering av mat och rester...

Känns som att vissa veckor äter man mera rester än lagar maten från scratch. Nu har vi både cheddarpaj och vegetariska lammsteken kvar som rester, rester av kycklinggrytan blir det ikväll. Tror det blir rester imorgon också, är ju bara jag och sonen hemma nu dessa dagar, så en av oss får fortsätta med kycklinggrytan och den andra får ta sista biten av "lammsteken" med cheddarpaj. Sista biten av pajen som lagades i fredags får frysas in.
Köttbullar hade jag tänkt laga också, hört att de blir minst lika bra att göra dem i ugnen som att steka dem så jag får väl testa det då på tisdag. Blir ju att man får tid till annat medans maten lagas. Hur brukar ni göra med köttbullar ni gör själva, stekpanna eller i ugn?
Kanske ni rentav av har något tips på någon god kryddning?
Tänkte ju försöka tömma förrådet av rester nu innan vi åker till Stockholm på fredag, för att sedan börja på försöka laga lite mer lagom mängd med mat.
Har ju också sett dessa dagar då sambon varit på utbildning att det inte alls är någon åtgång på mjölk, fick slänga en öppnad idag till och med för att den gick ut för någon dag sedan. Har ju bara mjölk till kaffet och sonen dricker sällan mjölk hemma.
Öppnade en fetaost igår som jag tog halva och smulade ner med creme fraichen, som sås till vegetariska lammsteken. Gör nog lite mer av den röran så inte osten bara blir liggandes, kan ju vara gott till köttbullarna om inte annat eller som pålägg på en rostad på kvällen.
Avskyr att slänga sådana saker, försöker minska svinnet mer och mer. Känns som att man kommit en bra bit på väg men märker fortfarande att det slängs en hel del som vi lagar eller öppnar upp för att sedan inte hinna äta upp innan det blir gammalt.

6 kommentarer:

Veiken sa...

Jag hatar att slänga mat, så här blir det en del rester i nya tappningar. Oftast mycket gott.
Jag har testat köttbullar i ugnen med mycket sämre resultat än i stekpannan... Det kanske beror på mig!

dianasdrömmar sa...

Vardagsmat är så trist, ska gå snabbt men ändå vara nyttigt och gott kram Diana

Caroline sa...

Veiken: Jaha, man kanske ska göra dem i stekpannan då eller så blir det grekisk köttfärslimpa, har ju fetaost kvar :)

Caroline sa...

Dianasdrömmar: Ja det är svårt att få ihop den ekvationen vissa dagar...

znogge sa...

Här slängs ingen mat utan resterna blir matlådor till Husse. Själv äter jag pedagogiskt och behöver inte tänka på lunchen. Jag gör sällan köttbullar men när det blir så gör jag dem i stekpannan. Dock har jag hört att de blir minst lika bra i ugnen och visst verkar det smidigt att tillaga dem så. Du får rapportera :D

Kram

Caroline sa...

Znogge: Skjuter upp köttbullarna tills på torsdag, så får jag lite mer tid att fundera vad som ska göras av nötfärsen.
Sambon har ju också matlåda med sig, eller äter lunch hemma när han är ledig till skillnad från mig och sonen som är på skola. Så han får också stå ut med rester.
Men det är ju ofta man lagar för mycket ändå kan jag tycka, så det ibland kan räcka till en hel middag till.
Kram