fredag 16 februari 2018

Matavfallshantering...Hörde talas om detta projekt i fikarummet på jobbet i höstas, då i ett samhälle en bit ifrån där vi bor, men visste att det skulle komma hit till oss också.
Först var jag bara skeptiskt till det hela, men ändrat uppfattning under tiden nu.
Meningen är att allt matavfall ska slängas i de mindre bruna påsarna för att sedan slängas ute i den bruna tunnan, hur ofta man tar tömning bestämmer man själv. Men vi tror att varannan vecka är lagomt, fastän kärlet är 140 liter (precis som den minsta soptunnan), kan bli en väldig lukt annars tänker vi på just sommartid.
Lukten kan ju även dra till sig vilda djur på nätterna, kanske inte just björn och varg precis där vi bor men det finns bara 1-2mil bort. Kom ju också på det häromdagen att man egentligen kan ha den (och den gröna) soptunnan i garaget på sommartid, som vi ändå inte använder.
En annan sak som gjorde mig tveksam var om vi verkligen slänger så mycket mat, men bara nu på någon dag så ser jag ju att det är så mycket annat som åker ner i den bruna påsen som får slängas där så som kaffesump och när man snittar om tulpaner och tar bort de vissna bladen. För just mat är det sällan vi slänger, om det inte bara är lite kvar på tallriken efter en måltid eller ris/pasta som blivit missberäknat och inte finns någon planering alls att återanvända.
Ännu en sak som gjorde att jag var skeptiskt var att dessa påsar kändes rätt klena, när man slängt ner en massa matavfall, vill ju inte gärna att påsen ska gå sönder och allt innehåll kommer på ens ben när man bär ut den. Fanns en ställning med som de tipsade om att man kunde ta påsen i när man bär ut den, men alltid när man tar ut soporna är man ju på väg någonstans och då vill man ju ogärna gå in igen med denna ställning. Men hittills har påsen hållit när vi burit ut den, peppar peppar...
Själva idén är ju bra, att man kan återanvända genom sortering.
Kommer dessutom kosta mer att bara ha det vanliga gröna kärlet än en av vardera. Tror dessutom att man kan minska ner gröna kärlets storlek till 140 liter, eftersom vi sällan fyller upp det idag vid varannan veckas tömning.

4 kommentarer:

znogge sa...

Här är det obligatoriskt med sopsortering sedan ett par år tillbaka så numera går det på ren rutin. Av erfarenhet så tar vi alltid dubbla påsar för annars blir de lätt fuktiga och spricker. Vi har tömning varannan vecka men för att undvika lukt så ingår tömning varje vecka under sommaren. Även om vi inte slänger mycket mat så blir det ändå skal från rotfrukter etc samt te- och kaffefilter. Jag tycker det fungerar väldigt bra.

kram

Caroline sa...

Va roligt att du kommenterade och just med erfarenhet från denna sortering.
Ja vi har inte funderat färdigt än ang storlek på kärl och hur ofta de ska tömmas.
Kram

Guldkryckan sa...

Här har vi sen månadsskiftet fått samma upplägg, innan var det "hålet i väggen" som gällde men nu får man allt knata ut med soppåsen och den bruna lilla för matavfall.
Helt ok och helt rätt i tiden, ser fram emot sommaren då jag slipper klä på mig för att gå ut med soporna, ska köpa sidenkalsonger för ändamålet ;)

Ha det bäst nu.

Caroline sa...

Låter som något för dina grannar att se framemot :)